Natisni

Smučarska očala ščitijo tako vaš obraz kot vaše oči, saj so dovolj velika, da lahko prekrijejo večji del obraza.Vendar so nekatera smučarska očala večja druga manjša. Ne glede na velikost, so smučarska očala zasnovana tako, da se udobno prilegajo okoli oči in na ta način preprečujejo vetru, snegu in ledu, motenje vidljivosti smučarja. Območje stekla je namerno večje saj imate s tem omogočeno večje vidno polje in dober periferni vid.

Kako so zasnovana smučarska očala
Mnoga smučarska očala so narejena iz mehkejšega, bolj fleksibilnega materiala kot običajna korekcijska oz. sončna očala. Najlon, guma in ostali plastični materiali so zelo priljubljeni za izdelavo očal, ker držijo obliko, ne postanejo krhki pri nizkih temperaturah in ne poškodujejo obraza v primeru padca ali udarca kakšnega predmeta pri visokih hitrostih.

Večina smučarskih očal je pritrjenih k obrazu tako, da so pritrjena s širokim elastičnim trakom in na tak način omogočajo zaščito oči ne glede na to kako agresivno in intenzivno smučate. Poleg običajnih oblik smučarskih očal, poznamo smučarska očala, ki so veliko bolj podobna sončnim. Razlika med enimi in drugimi je poleg oblike tudi v sami zaščiti pred vplivi na smučišču. Lahko so pritrjena s trakom ali brez njega, lahko se podajo k čeladi za smučanje, imajo ali pa tudi ne dodatno zaščito proti vetru in snegu itd.

gogglesIzbira stekel pri smučarskih očalih
Večina stekel v smučarskih očalih je rumeno-oranžne barve. Ta barva poudarja kontrast tako, da na smučini lažje zaznavate oblike, predmete in grbine v snegu. Tudi roza je zelo primerna barva za izboljšanje kontrasta. Nekateri optiki odsvetujejo smučarska očala s polariziranimi stekli saj bi naj onemogočala, da bi na smučišču opazili snežne zaplate in nagnjenost terena. Po drugi strani pa polarizirana stekla zmanjšujejo bleščanje s snežne podlage in ledu, kar je za smučarja zelo pomembno. Polarizirana stekla so odlična izbira za aktivnosti na vodi, saj preprečujejo bleščanje sončnih žarkov z gladkih površin.

Kot smučar morate razmisliti o varnostnih aspektih uporabe polariziranih stekel. Na voljo so v standardnih sivih in rjavih barvah, kot tudi v rumenih ali roza odtenkih, ki se odražajo v odličnem poudarjanju kontrasta.

Nekaj nasvetov ob nakupu smučarskih očal:

Smučarska očala so dovolj velika, da lahko pod njimi nosimo korekcijska očala, primerna so prav tako za tiste, ki uporabljajo kontaktne leče. Tisti, ki imajo težave z vidom in ne nosijo kontaktnih leč, korekcijska očala pa jim pod smučarskimi ne odgovarjajo, se lahko odločijo za korekcijske vstavke, ki jih danes za svoje izdelke ponuja večina proizvajalcev. Korekcijski vstavki se naredijo individualno po vaših potrebah in se namestijo na notranjo stran smučarskih očal.

OPTIKA AUER