V Optiki Auer Lenart smo ustvarili prav poseben kotiček, kaj kotiček ... Cel svet za male vsevide! Tinka Švarcl iz OPTIKE AUER Lenart, je namreč prepričana, da niti najmanj ne velja zanemariti potreb najmlajših.

Že tako "nepriljubljeno" zadevo, kot so v očeh najmlajših nemalokrat lahko očala, enostavno moramo narediti privlačno in razveseljujoče. To je Tinkina naloga.

TinkainotrociPri otrocih je pomembno, da čimprej ugotovimo njihovo napako vida, da jo lahko pozdravimo ali pa vsaj zaustavimo njeno slabšanje.

 Prvi okulistični pregled za majhne otroke in najstnike do 15. leta starosti se lahko opravi samoplačniško v specialistični okulistični ambulanti optike Auer Maribor (Medicinski center Betnava, Ljubljanska ul. 89, 2000 Maribor) ali v kateri izmed specializiranih očesnih ambulant za šolske otroke. Zakaj ne v vsaki optiki oz. očesni ambulanti? Zaradi ... AKOMODACIJE.

Akomodacija ali prilagajanje je sposobnost oziroma zmožnost očesa, da spremeni žarišče od oddaljenih k bližnjim predmetom.

Otroci morajo opraviti pregled v specialistični ambulanti prav zaradi svoje očesne akomodacije. Splošno to pomeni, da je njihovo oko bolj dovzetno za prilagajanje različnim razdaljam kot pa oko odraslega človeka. Zato specialist oftalmolog otroku pri pregledu kane v oko posebne kapljice, ki to akomodacijo upočasnijo. Tako lahko specialist opravi natančen pregled in izmeri otroku dioptrijo.

otroska1Pregledi po 15. letu starosti pa se lahko za najstnike opravljajo v katerikoli izmed okulističnih ambulant poslovalnic optike Auer (Maribor, Ruše, Rače in Lenart).

SLABOVIDNOST OTROK IN ŠKILJENJE

Pri otrocih je pogosta slabovidnost, ki je tesno povezana s škiljenjem. Razvije se pri otrocih, mlajših od treh let, pri katerih se je pojavilo škiljenje. Ker je eno oko odklonjeno (navadno navznoter) in obe očesi hkrati ne gledata iste slike, pride do pojava dvojnega vida ter do velikega zmanjšanja vidne ostrine pri odklonjenem očesu. Tako vrsto slabovidnosti je potrebno začeti zdraviti takoj.
V družinah, kjer se pojavlja slabovidnnost, škiljnenje ali kakšna druga oblika očesne napake, moramo biti še posebej pozorni, saj je veliko oblik škiljenja dednih.

ODKRIVANJE SLABOVIDNOSTI


Na slabovidnost moramo biti predvsem pozorni pri otrocih mlajših od treh let, ki škilijo in pri tistih, ki raje gledajo zgolj z enim očesom.
Če v tem obdobju ne zaznamo nobenih posebnosti, je priporočen sistematični pregled pri tretjem letu starosti v pediatrični ambulanti, kjer se ugotavlja vidna ostrina.
Zgodnje odkrivanje slabovidnosti pri otroku in takojšnji pričetek zdravljenja ter prizadevno sodelovanje staršev, v veliki meri pripomore k zmanjšanju pojavnosti slabovidnosti v odrasli dobi.

OTROŠKA KOREKCIJSKA OČALA - IZBIRA


Otroci, ki opravijo specialistični pregled za oči, lahko svoja očala izberejo v eni izmed naših poslovalnic.
Izbrana očala naj bodo iz kakovostnega, trpežnega materiala. Pomembno je, da otroka na primeren, igriv način uvedemo v nošnjo očal. Hitreje, redno in z veseljem bo otrok nosil očala, če mu bodo le ta všeč in bo sodeloval pri izbiri okvirjev.
Vloga otroških očal je seveda korekcija vida. Korekcijski okvir, se mora otroku lepo prilagajati, kar pomeni, da mu mora lepo sedeti na nosu, ročTinkainotroci1ke morajo biti pravšnje dolžine, pomemben pa je tudi material okvirja in kakovostna korekcijska stekla.

OTROŠKA ŠPORTNA OČALA
Veliko je otrok, ki nosijo korekcijska očala in se pogosto udeležujejo športnih aktivnosti. Pri športnih aktivnostih pa obstaja velika nevarnost v primeru padca ali nepričakovane sile, ki lahko poškoduje obraz in oči otroka. V takem primeru, so za športnike, primerna posebna športna očala, v katera se vgradijo posebna kakovostna in trpežna stekla, ki se ne lomijo. Poseben pa je tudi sam okvir, ki ima na notranji strani posebne blazinice, ki blažijo udarce. Okvir ima nastavljiv elastičen trak, kar omogoča natančno prileganje glavi otroka in preprečuje, da bi očala padla med aktivnostmi na tla in se zlomila.

OTROŠKA SONČNA OČALA


Sončna očala s kakovostnim UV filtrom nas ščitijo pred škodljivimi UV-žarki. UV-zaščita je še posebej pomembna pri otrocih in najstnikih, saj so njihove oči bolj občutljive za UV-žarke. Otroci preživijo več časa na prostem na soncu, zato je pomembno, da jim zagotovimo pravilno zaščito oči.
Kadar izbiramo otroška sončna očala, je priporočljivo, da so očala ukrivljene oblike in se le tako bolje prilegajo obrazu in obenem pokrijejo večji del okoli oči. V tem primeru je zagotovljeno, da do očesa ne pridejo škodljivi žarki iz nobene strani.
 Otroka redno vozite na preglede in spremljajte njegov vid!
 Pomagajmo mu, da se bo z očali počutil zadovoljno in samozavestno!

OPTIKA AUER