Odlično opravljen zdravniški pregled razumemo kot osnovo našega dela.

Specialistični okulistični pregled

V Optiki Auer Maribor nudimo v sklopu Medicinskega centra Betnava samoplačniške specialistične preglede oči. Očesni pregled v vrhunsko opremljeni okulistični ambulanti se prične s prijazno besedo naše medicinske sestre, ki vas povpraša o težavah in opravi začetne očesne meritve (refraktometrija, tonometrija). Nato vas povabimo v očesno ordinacijo, kjer se udobno namestite na preiskovalni stol. Zdravnik glede na težave, ki jih opišete, opravi različno obsežen očesni pregled. Prav vse metode so neboleče, nekoliko neprijetna je lahko le močnejša svetloba, s katero zdravnik posveti v vaše oko. Po končanem pregledu vam zdravnik pojasni ključne ugotovitve pregleda ter z vami sestavi načrt zdravljenja oz. morebitnih nadaljnih preiskav. Želimo si, da pri pregledu aktivno sodelujete z vprašanji, na katera vam bomo z veseljem odgovorili.


Vrste specialističnega okulističnega pregleda

Osnovni očesni pregled

se opravi pri obolenjih zunajih očesnih delov (ječmenček, fibromi, bradavice, ektropij, entropij) in zajema:

 • refraktometrijo,
 • določitev vidne ostrine in dioptrije za očala,
 • pregled zunajih očesnih delov (veke),
 • presvetlitev optičnih medijev,
 • pregled očesnega ozadja pri ozki zenici – presejalni pregled za glavkom in starostno degeneracijo rumene pege.

Razširjen očesni pregled

se opravi pri obolenjih sprednjega in/ali zadnjega očesnega segmenta (vnetja, degenerativne spremembe veznice in roženice, siva mrena, glavkom, degeneracija rumene pege, diabetična retinopatija, plavajoče motnjave) in zajema:

 • refraktometrijo,
 • določitev vidne ostrine in dioptrije za očala,
 • orientacijsko nekontaktno merjenje očesnega pritiska,
 • pregled zunajih očesnih delov (veke),
 • pregled sprednjega očesnega segmenta z biomikroskopom,
 • pregled očesnega ozadja pri široki zenici (midrijaza). Opozorilo: tri ure po pregledu očesnega ozadja pri široki zenici ne smete upravljati z motornimi vozili!

Pregled otrok

Pregled otrok do dvanajstega leta starosti in otrok, ki škilijo, poteka nekoliko drugače. Za natančno določitev dioptrije pri otrocih opravimo skiaskopijo. Pred pregledom je potrebno otroku po navodilih oftalmologa v oko nakapati kapljice Atropin, s katerimi zavremo akomodacijo očesne leče. Po pregledu bo otrok še kakšen teden videl nekoliko bolj megleno. Kapljice Atropin, ki jih po receptu izdelajo v lekarni (cena 30 do 35 EUR), v ceno pregleda niso zajete!


Dodatne preiskave:

Orientacijsko nekontaktno merjenje očesnega pritiska – pnevmotonometrija

Nekontaktno merjenje očesnega pritiska se opravi s pnevmotonometrom. To je naprava, ki na vašo roženico pihne zelo hiter zračni pulz in izračuna očesni pritisk glede na preoblikovanje roženice, ki ga zračni pulz povzroči.

Natančno kontaktno merjenje očesnega pritiska – aplanacijska tonometrija

Kontaktno merjenje očesnega pritiska je standardna metoda za merjenje očesnega pritiska pri bolnikih z glavkomom ali s sumom na glavkom. Opravi se z aplanacijskim tonometrom, katerega del na rahlo prislonimo na omrtveno in obarvano roženico. Pred meritvijo oči omrtvimo z anestetičnimi kapljicami, tako da je preiskava neboleča.

Pregled barvnega vida

Pregled barvnega vida se opravi s posebnimi tabelami Ishihara, pri katerih bolnika prosimo, da prebere različno obarvane znake ali številke.

Test z amslerjevo mrežico in navodila za uporabo doma

Test z amslerjevo mrežico se uporablja za ugotavljanje in spremljanje obolenj rumene pege. Bolnik opiše spremembe, ki jih vidi na posebej oblikovani mreži.

Merjenje količine solz in kvalitete solznega filma – Schirmerjev test in BUT

Merjenje količine solz ali Schirmerjev test se opravi s posebnim vpojnim papirjem, ki ga zataknemo za rob vek. Meritev traja do pet minut. Merjenje kvalitete solznega filma se opravi pri sumu na pomanjkanje maščobnega sloja solz. Roženico pobarvamo s posebnim barvilom in merimo hitrost razpada solznega filma.

Gonioskopija – pregled očesnega zakotja s kontaktnim steklom

Pregled očesnega zakotja s kontaktnim steklom se opravi pri bolnikih z glavkomom ali s sumom na glavkom. Oko omrtvimo s kapljicami in na zrklo položimo kontaktno lečo za pregled očesnega zakotja. Pregled je povsem neboleč.

Pregled očesnega ozadja s trozrcalnim kontaktnim steklom

Pregled očesnega ozadja s trozrcalnim kontaktnim steklom se opravi pri bolnikih s plavajočimi motnjavami, z bliskanjem ali izpadom v vidnem polju. Oko omrtvimo s kapljicami in na zrklo položimo kontaktno lečo za pregled očesnega ozadja. Pregled je povsem neboleč.

Pregled vidnega polja z avtomatskim perimetrom

Pregled vidnega polja z avtomatskim perimetrom se najpogosteje opravi pri bolnikih z glavkomom ali sumom na glavkom. Omogoči nam odkrivanje obolenja in spremljanje uspešnosti terapije. Pregled vidnega polja opravimo še pri bolnikih z obolenjem ali s sumom na obolenje mrežnice, vidnega živca in vidnih poti v možganih ter pri določenih nevroloških obolenjih.

Pri pregledu vidnega polja se udobno namestite pred kupulo naprave in gledate naravnost v fiksacijsko točko v sredini kupule. Nato se v kupuli na različnih mestih pojavljajo bele pike različne intenzitete, vi pa za vsako zaznano piko pritisnete na gumb, ki ga držite v roki. Pregled se opravi za vsako oko posebej in traja od pet do dvajset minut.

Naročilo na specialistični okulistični pregled

Specialistični okulistični pregledi se izvajajo v Optiki Auer Maribor:

 • Specialistična okulistična ambulanta
  MEDICINSKI CENTER BETNAVA
  Ljubljanska ulica 89, 2000 Maribor

Specialistične okulistične preglede opravlja:

 • Simon Trpin, dr. med. specialist oftalmolog

Naročila na preglede sprejemamo vsak dan:

 • +386 (0)2 292 77 20
 • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Cenik specialističnih okulističnih storitev Medicinskega centra Betnava

StoritevCena
Pregled za predpis očal ali kontaktnih leč 30 EUR
Osnovni očesni pregled 45 EUR
Razširjen očesni pregled 70 EUR
Pregled otrok 70 EUR
Kontrolni očesni pregled 45 EUR
Predpis recepta - brez kontrolnega pregleda 5 EUR
Pregled za šoferje A in B kategorije 40 EUR
Pnevmotonometrija 5 EUR
Pregled vidnega polja z avtomatskim perimetrom 35 EUR
Globinsko slikanje očesnega ozadja - OCT 30 EUR
Barvno slikanje očesnega ozadja 30 EUR
Pahimetrija (merjenje debeline roženice) 20 EUR
Bris veznice za bakterijsko kulturo in antibiogram 40 EUR
Bris veznice na Klamidijo (PCR) 95 EUR