Kontaktne leče isto kot očala pomagajo pri korekciji kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizma.Med tem, ko nekateri želijo z očali izražati svoj modni navdih, drugi tega ne želijo poudarjati. To lahko dosežejo s kontaktnimi lečami, ki nudijo široko vidno polje brez vsakršnih motenj in dajejo občutek svobode v gibanju skozi vsakdan.

Pred mnogimi leti so bile kontaktne leče samo letne, torej konvencionalne leče, mišljene za letno uporabo. Kakorkoli, zaradi tega so nastale mnoge komplikacije povezane s sestavo solz. Nekateri ljudje imajo v svojih solzah več beljakovin in ostalih sestavin, ki se nalagajo na kontaktne leče in s tem omogočajo bakterijam ter ostalim strupenim substancam boljše pogoje za razvoj. Tudi, če so ti ljudje skrbeli za higieno kot so morali. Pacienti s temi težavami so večkrat potožili, da so imeli rdeče oči, vnetja in srbenje v očeh. Za ljudi, ki so imeli težave z alergijami pa je bilo v tistih časih skoraj nemogoče, da bi uporabljali kontaktne leče. Ko so na tržišče prispele prve leče za pogostejšo menjavo, se je število komplikacij drastično zmanjšalo. S tem pa je postala uporaba leč lažja in bolj udobna. Potrebno je biti pozoren na to, da se ne prekorači 14 dnevnega časovnega okvirja nošenja leč. Saj se s tem drastično zmanjša dotok kisika skozi kontaktne leče do solz. In to, povečuje možnosti raznih infekcij ter vnetij.

14 dnevne kontaktne leče še zmeraj veljajo za ene izmed najbolj popularnih opcij kar se tiče uporabe kontaktnih leč. Številne študije na področju uporabe kontaktnih leč kažejo na to, da se z redno menjavo leč izboljša udobje uporabe, zmanjšajo težave, zmanjšajo očesna vnetja in izboljša vidna ostrina. Na področju kategorije 14 dnevnih leč je danes veliko število različnih proizvajalcev in materialov. 14 dnevne kontaktne leče so na voljo v starejši hidrogelni obliki in najnovejši silikon-hidrogelni obliki. Materialu, ki omogoča daljše nošenje kontaktnih leč in boljšo prepustnost kisika. Zmeraj več 14 dnevnih kontaktnih leč je danes že na voljo tudi z UV zaščito. 

OPTIKA AUER