Uporabnikom kontaktnih leč

Vsak uporabnik, ki se prvič srečuje s kontaktnimi lečami, mora opraviti pregled pri zdravniku specialistu. Očesni specialist določi parametre kontaktnih leč glede na oko in priporoča vrsto kontaktnih leč, upoštevajoč starost, korekcijo vida, način življenja. Obenem nauči vstavljanja in odstranjevanja kontaktnih leč ter nege le-teh.

Ko postanete eden izmed rednih uporabnikov kontaktnih leč, je dobro, da se držite naslednjih stvari:eye makeup tips– pred rokovanjem s kontaktnimi lečami vedno poskrbimo za higieno naših rok;
– ko poteče predviden rok uporabe, leče zamenjamo;
– pazimo tudi na rok uporabe tekočine za leče;
– redno opravljamo kontrolo pri specialistu;
leče čistimo izključno s tekočino za čiščenje leč, nikoli z vodo ali slino (ustna votlina je polna bakterij);
– če smo alergični na cvetni prah, v času cvetenja ne uporabljamo leč;
– v času prehlada leč ne uporabljamo, saj lahko viruse in bakterije prenesemo na lečo in posledično tudi na oko;
– z lečami ne spimo;
– z lečami se ne kopamo;
– z lečami ne hodimo v savno in vroče kopeli, saj s potenjem povečamo možnost infekcije;
– kontaktne leče vstavimo v oko pred nanosom ličil in jih odstranimo po odstranitvi ličil;
– ob uporabi leč redno uporabljamo tudi očala.

Če se katerih od navedenih stvari ne držimo tako, kot bi se morali, lahko pride do neželenih očesnih sprememb. Razlogi za očesne spremembe so naslednji:
– pomanjkanje pretoka kisika,
– nalaganje naravnih usedlin oziroma depozitov (uporaba leč čez priporočen rok uporabe),
– vpliv okolja (veter, suh in onesnažen zrak, cvetni prah, nizke temperature, ličila, kajenje).

Če boste kontaktne leče nosili na pravilen način, boste zaščitili svoje oči. Redno menjevanje leč pomeni odličen občutek pri nameščanju novih, svežih leč v oči. Nekateri uporabniki proti koncu obdobja trajanja kontaktne leče opažajo zmanjšanje ostrine vida. Na to lahko vplivajo stvari, kot so delovno okolje, kajenje, jemanje zdravil, spremembe v telesu, bolezen. V takšnih primerih uporabimo svež par leč pred potekom roka trajanja. Zelo pomembna je tudi menjava posodice za kontaktne leče in tekočine za čiščenje. Vedno, kadar se odpre nova tekočina, se zamenja tudi posodica za shranjevanje kontaktnih leč. Prav tako moramo biti pozorni na rok trajanja tekočine za leče. Priporočamo, da si na vam vidno mesto zabeležite datum menjave leč, saj bo le tako menjava pravočasna. Z lečami, ki jih nosite čez njihov rok uporabe, povečate nalaganje depozitov na lečo. To povzroča slabši vid, oko je razdraženo (občutek peska v očeh), začnemo ga drgniti, s tem pa se poveča vnos bakterij v oko (bakterije, ki se naberejo na rokah, prenesemo na oči). Zelo pomembno je, da si že pred samo uporabo, odstranitvijo ali čiščenjem leč vedno dobro umijemo roke. Pred uporabo si tudi temeljito speremo milo z rok, da se izognemo morebitni okužbi očesa. Roke brišemo z brisačo brez vlaken, v nasprotnem primeru lahko katero od vlaken pride na lečo. Vsako lečo za večkratno uporabo, ki je že bila v uporabi, je potrebno pred ponovno uporabo očistiti in razkužiti. S čiščenjem se z leče tako očistijo snovi, ki se navadno naberejo v solzah (beljakovine, mikrobi in lipidi).

Pomembno je, da imate primerno tekočino za leče, saj niso vse tekočine za vse vrste kontaktnih leč. Tekočine se med seboj razlikujejo prav tako kot leče. Najbolj priročne so večnamenske tekočine, saj lahko tako z eno tekočino očistimo, razkužimo in speremo leče. Možno je, da sestavine katere tekočine ne ustrezajo kontaktnim lečam. V tem primeru je potrebno tekočino zamenjati. Tekočino je potrebno po uporabi dobro zapreti in se ne dotikati odprtih pokrovov stekleničke, saj jo lahko tako okužimo.

Pri pravilnem čiščenju in spiranju leče se odstrani več kot 90 % bakterij. Mehke kontaktne leče, ki so za večkratno uporabo, je potrebno očistiti in razkužiti takoj, ko jih odstranimo iz očesa. Najpogostejši in enostavnejši način čiščenja je, da v čisto, suho dlan položimo leče, nanje kanemo nekaj kapljic tekočine za dnevno čiščenje, z mezincem nežno podrgnemo sprednjo in zadnjo površino leče. Lečo nato temeljito speremo s čistilno tekočino in jo odložimo v posodico za leče – ta je napolnjena s čistilno tekočino malo pod vrhom roba oz. tako, da lahko leča v posodici plava. Čistilne tekočine iz shranjevalne posodice leč nikoli ne uporabljamo ponovno. Ne smemo pozabiti na čiščenje naše shranjevalne posodice, ki jo speremo z razkuževalno tekočino in pustimo na zraku, da se posuši. Posodica mora biti suha zato, ker se mikrobi v suhih pogojih ne morejo množiti.

Če upoštevamo vsa navodila in res pridno skrbimo za zdravje naših oči, lahko uživamo v svobodi nošenja kontaktnih leč, ki so bile izbrane samo za nas!

 OPTIKA AUER