Eden iz med najpomembnejših kosov opreme za potapljača je zagotovo njegova potapljaška maska, ki mora biti prilagodljiva, s proti rosnim sistemom in se mu mora popolnoma prilegati.

Potapljaške maske so drugačne od ostalih oblik mask. Izdelane so izključno za potapljanje. Uporabljeni so najboljši materiali kot npr. kaljeno steklo in silikon, materiali, ki so dovolj trpežni, da se zoperstavijo vplivom v podvodnem okolju. Maske za šnorkljanje, plavalna očala in ostale maske namenjene površinskim vodnim športom so večinoma narejene iz manj kvalitetnih materialov (plastična stekla, ki niso odporna na praske in rosenje...). Čeprav so maske za potapljanje primerne tudi za šnorkljanje in ostale vodne aktivnosti, ne moremo reči obratno za maske, ki so narejene izključno za površinske vodne športe.  

potapljaska maska

Maska preprečuje vodi, da bi prodrla v nos potapljača. Kar je vse lepo in prav. Vendar je primarna naloga potapljaških očal ta, da omogoča potapljaču čim boljšo vidljivost. Potapljač lahko plava in diha (seveda s pomočjo dodatnega kisika) pod vodo brez maske, ne more pa brez maske dovolj dobro videti na svoje merilce, ki mu kažejo pritisk oz. ne vidi dovolj dobro katerih koli drugih znakov, pomembnih za varno potapljanje. Potapljaška maska mora tesno obdajati potapljačev obraz s čemer mu omogoči, da lahko iz maske izlije vodo, v kolikor maska prepušča in, da preprečuje vdor vode v njegov nos. Zelo pomembno je, da maska dobro obdaja potapljačev nos, saj mu s tem omogoča, da lažje izravnava pritisk v maski, ko se potaplja. To preprečuje, da bi se maska boleče oprijela obraza in celo v ekstremnem primeru privedlo do izstopa oči iz očesnih jamic.

Je vsaka potapljaška maska res primerna za vsakogar? Odgovor je, ne. Rekreativnim potapljačem je danes na tržišču na voljo več različnih stilov in oblik mask. Ventili, optična stekla in stranska okenca so lahko uporaben ali moteč faktor na potapljaških maskah za potapljača. Pomembno je razumeti raznolikost potapljaških mask in njihovo namembnost. Mnogi novi potapljači se ne zavedajo, da se morajo potapljaške maske prilegati. Ljudje imamo različne oblike glav in obrazov, zato je zelo pomembno samo prilagajanje maske. Kajti maska, ki se ne prilega lahko pušča in pri potapljanju neudobno pritiska na obraz.

potapljaska maska clanek

Potapljaške maske, ki so že same po sebi zelo prilagodljive, nudijo potapljačem s slabšim vidom možnost, da si jih ˝nadgradijo˝ s korekcijskimi stekli. Obstajajo tudi potapljaške maske, ki že imajo integrirana stekla z dioptrijo tako za kratkovidne kot daljnovidne. Kljub temu, da ta integrirana dioptrijska stekla ne korigirajo astigmatizma nudijo tistim z manjšim astigmatizmom dovolj dobro vidljivost in pogoje za varno potapljanje. Za tiste, ki pa trpijo s povišanim astigmatizmom to vsekakor ne bo zadostna in prava rešitev. Tukaj pride v poštev korekcijski vmesnik, katerega ponuja večina proizvajalcev, kot alternativo za tiste, ki trpijo s slabovidnostjo. Korekcijski vmesnik se vstavi na notranjo stran potapljaške maske in je zelo priročen za tiste, ki nosijo kontaktne leče, saj se lahko sami odločijo za alternativo, ki jo bodo uporabljali pri potapljanju. Zavedati se je potrebno, da niso vse kontaktne leče primerne za potapljanje. Pred uporabo leč pri potapljanju se je potrebno posvetovati z okulistom oz. optikom.

OPTIKA AUER