Skip to main content

slika clanek Alexander OvechkinRaziskave kažejo, da lahko športna očala izboljšajo zmogljivosti. Specialisti na področju vida trdijo, da lahko pravilna izbira očal odločilno vpliva na športne performanse. In raziskave to potrjujejo. Leta 2003 je bila s strani Britanskega optika Gerainta Griffithsa in ostalih specialistov iz tega področja, opravljena študija o tem, kako vpliva rahlo zamegljen vid na dosežke igralcev tenisa v Wimbledonu in strelcev na glinaste golobe. Sodelujoči so nosili posebna očala, ki so rahlo zamegljevala njihov vid. Rezultati so pokazali, da so s temi očali tenisači v 62% vrnili manj žog kot normalno. Skupno so tenisači in strelci imeli za 25% slabše rezultate, ko je bil njihov vid moten.

Vse od te raziskave naprej, so raziskovalci na področju vida potrdili pomembnost pravilne korekcije vida in izboljšave vidnih sposobnosti za izboljšanje športnih dosežkov. Strokovnjaki se strinjajo, da bi lahko večino športnih poškodb povezanih z očmi preprečili, če bi športniki nosili primerna zaščitna očala s polikarbonatnimi stekli. Ozaveščenost o pomembnosti zaščite svojih oči pri športu in rekreaciji se je v zadnjih letih zelo izboljšala. Prav je, da starši pričnejo svoje otroke že zelo zgodaj navajati na zaščitna očala saj se s tem lahko prepreči marsikatera nepotrebna nesreča. Pomembno je izpostaviti, da danes vse več vrhunskih športnikov posega po zaščitnih očalih. Glede na popularnost hokeja pri nas in z njim povezane NHL lige, lahko povemo, da eden izmed najboljših igralcev hokeja na svetu, Alexander Ovechkin, uporablja vizir iz polikarbonata kar mu daje potrebno zaščito in varnost pri igranju hokeja.

Pri športu se prav tako odsvetuje uporaba klasičnih sončnih očal, ki jih uporabljamo kot modni dodatek oz. za vsakodnevno uporabo. Klasična sončna očala niso izdelana za namene zaščite pred udarci tako kot športna zaščitna očala in verjetno ne bi zdržala udarcev, padcev na tla itd. Stekla, ki niso kategorizirana kot varnostna stekla lahko počijo na tak način, da lahko povzročijo hude poškodbe oči. Še ena nevarnost, ki preti vašim očem pri športu je sonce oz. UV žarki. UV svetloba je povzročitelj mnogo katerih bolezni oči in športniki, ki preživijo ogromno svojega časa na prostem, so temu še kako izpostavljeni. Brez pravilne zaščite lahko pride tudi do tako imenovane snežne slepote oz. fotokeratitisa, ki jo povzročajo UVB žarki. Tej dolgotrajni svetlobi so izpostavljeni predvsem smučarji, alpinisti, jadralci… Zato je zelo pomembno, da imajo športna sončna očala popolno zaščito pred UVA in UVB žarki sicer so lahko posledice na oči trajne in tudi zelo boleče.

Barve povečujejo možnost uspeha
Danes lahko izbirate v skoraj neskončni paleti različnih barv stekel za športna sončna očala. Z izbiro določene barve stekel lahko dosežemo efekt, ko nek predmet vidimo v drugačni barvi, vendar je zaradi ozadja bolj jasno in ostro viden. Rumena stekla so npr. zelo priljubljena izbira za igralce tenisa, saj intenzivirajo barvo žogice nasproti nebu in stenam na igrišču. Različne barve stekel izboljšujejo vidljivost in omogočajo boljše rezultate, zato se za njih odločajo golfisti, smučarji, strelci in ostali športni navdušenci. Na primer golfisti najraje posežejo po očalih z bakreno barvo stekel. Bakreno rjava barva stekel poudarja kontrast bele golf žogice nasproti modri barvi neba in zeleni barvi trave. Tako je žogica za golf veliko bolj vidna. Med tem, ko pa so za smučarska očala primerna rumenkasto rjava stekla, ki poudarijo sivine, katere nastajajo na smučišču. Kajti te sivine nastanejo zaradi grbin na progi in tako se smučarji ter deskarji s temi očali hitreje izognejo tem pastem.

Očala primerna za tenis
11465 1100x586
Očala primerna za golf
11469 1100x586
Očala primerna za smučanje
bolle anaconda

 

Svetloba in očala

Polarizirana športna sončna očala zmanjšujejo bleščanje tako, da lahko športniki vidijo npr. žogo in ostale igralce veliko bolje kot, če ne bi imeli polariziranih stekel v očalih. Še en filter, ki zmanjšuje bleščanje celo ponoči in na igriščih pod močno umetno svetlobo je antirefleksni sloj. S foto stekli lahko še na en način kontroliramo pretok svetlobe skozi stekla. Foto stekla delujejo po principu, da kakor hitro stopimo ven obarvajo močneje ali šibkeje, odvisno od moči sončne svetlobe, ko smo v stanovanju pa so normalno prozorna. Očala s foto stekli so odlična za golf, kjer so hitri premiki po igrišču iz svetlih v senčne predele. Prav tako so dobra izbira za ostale športe na prostem, ko so dnevi delno jasni ali delno oblačni. Za še boljše delovanje foto stekel, mnogi optiki priporočajo nanos antirefleksnega sloja, saj se s tem prepreči bleščanje svetlobe z zadnje strani stekla.

Osebna prilagoditev športnih očal
Da bi našli najbolj optimalna očala, ki vam bodo pomagala izboljšati športne rezultate je pomembno, če imate dioptrijo, da je le-ta bila izmerjena tik pred nakupom oz. ni bila izmerjena več kot 2 leti pred nakupom očal. Nato se posvetujte s kvalificiranim optikom za športna očala, da vam bo znal svetovati kateri okvirji in stekla so primerna za vašo vrsto športa. Pravilni nasvet optika je izredno pomemben saj boste le tako našli očala, ki vam bodo nudila primerno zaščito in udobje. Vedite, da ko gre za dosego vaših osebnih športnih dosežkov je vid tisti ključni faktor v vašem športu. In, verjetno bodo ravno športna očala tista stvar, ki bodo na vašem seznamu opreme za šport na prvem mestu.

OPTIKA AUER