Pri tako veliki izbiri sončnih očal, cen in namembnosti le-teh, se človek zelo težko odloči katera so tista prava.

clanek kako izbrati soncna ocalaNajti očala, ki so ti ljuba je lažje, če o možnih variantah razmišljaš že preden greš očala kupiti. Kaj je dobro upoštevati pri nakupu sončnih očal? Pomembne so tri stvari: dobra zaščita za oči, udobje in fantastičen stil. Zelo pomembno je poudariti, da je vaša primarna skrb, izbrati očala z UV zaščito. Vaša sončna očala morajo nuditi popolno zaščito pred ultravijoličnimi žarki, sončno svetlobo, ki močno vpliva na bolezni oči. Vrednost UV zaščite mora biti UV400 oz. 100% UV zaščita. Pri izbiri materiala iz katerega so izdelana stekla sončnih očal imamo danes na razpolago široko paleto raznih umetnih mas in različnih vrst stekel. Najpogostejši materiali uporabljeni pri steklih za sončna očala so: polikarbonat, trpežen in izredno lahek material; CR-39, plastika, ki se uporablja večinoma za korekcijska stekla; steklo, ki je veliko bolj trpežno vendar tudi težje in manj udobno pri sami nošnji.

 Pri izbiri barve stekel sončnih očal moramo biti pozorni na nekaj pomembnih stvari. Barve stekel igrajo zelo pomembno vlogo pri sami prepustnosti svetlobe do oči. Razumljivo je, da si barvo izbiramo po lastnem okusu, vendar je dobro upoštevati nasvete optikov pri izbiri prave barve stekel. Vsaka barva stekel igra določeno vlogo pri prepustnosti svetlobe:

  • siva barva znižuje kontrast, vendar ne popači barv,
  • rjava in jantar znižujeta bleščanje, vključujoč bleščanje, ki nastane na podlagi modre frekvence sončne svetlobe in povzroči lesketanje objektov. Rjava in jantarjeva barva popačita barve veliko bolj kot siva,
  • rumena barva bolje preprečuje lesk, ki nastane zaradi modre svetlobe, kot rjava. Zaradi tega je vid bolj oster, a so tudi barve veliko bolj popačene,
  • zelena preprečuje bleščanje in pomaga filtrirat modro svetlobo. Omogoča dober kontrast in vidljivost,
  • roza obarvana stekla so lahko dobra izbira, če ste navdušeni nad vodnimi športi in ostalimi aktivnostmi na prostem, saj nudijo zelo dober kontrast.

Ko preidemo iz vprašanja o barvi stekel, se pa pojavi vprašanje ali izbrati polarizirana stekla. Polarizirana stekla namreč preprečujejo bleščanje svetlobe, ko se le-ta odbija od gladkih predmetov, vode, ledu, mokrega cestišča itd. Lahko rečemo, da naj gre za popolnoma osebno odločitev ali se za takšna stekla odločimo ali ne, so pa priporočljiva. Prav tako je priporočljivo, ko se odločamo za nakup dobrih sončnih očal, da se odločimo za stekla, ki imajo zaščito proti praskam. Plastična stekla so temu veliko bolj podvržena kot steklena. Čeprav so zelo atraktivna, so stekla, ki so zrcalna, zelo občutljiva na praske. Zato je dobro premisliti ali taka stekla izbrati ali ne. Zelo pomembno vlogo pri izbiri kvalitetnih stekel za sončna očala igra antirefleksni sloj. Ta sloj namreč odpravi zrcaljenje stekla, ki povzroča napetost in utrujenost oči v različnih pogojih - pri delu z računalnikom, pri nočni vožnji z avtom, pri umetni svetlobi, ... Pri izbiri materiala, iz katerega naj bodo okvirji vaših sončnih očal narejeni, imamo na razpolago široko paleto. Izbirate lahko med plastičnimi, kovinskimi, iz titana, aluminija in še in še. Pomembno je, da nekatera sončna očala iz teh materialov pomerite in ugotovite katera vam najbolje ugajajo. Nekatera so lažja, nekatera so težja in zato je pomembno, da jih pomerite.

Mnogokrat se pojavi vprašanje, če so sončna očala primerna za otroke ali ne. Odgovor je vsekakor DA. Otroško oko, ki je v razvoju, je veliko bolj občutljivo na UV svetlobo in zato je zelo pomembno, da oči otrok primerno zaščitimo. Tukaj pridejo v poštev le kvalitetna sončna očala kupljena pri optikih saj vam le-ti lahko nudijo zagotovilo, da ste vašemu otroku kupili sončna očala s popolno UV in UVA zaščito. Bodimo pozorni, kadar gre za zaščito otrokovih oči.

Stili in oblike očal se menjujejo iz leta v leto, enako kot vsa ostala moda, vendar se le-ti ne spreminjajo tako drastično, da z izbranimi očali ne bi bili v modi še kar nekaj let. :) In ker ni nujno, da so sončna očala draga, da bi bila funkcionalna, vas ne rabi skrbeti, da boste za sončna očala porabili celo premoženje. Za "dizajnerska" ali za specialna očala, kot so recimo očala primerna za šport itd. morda odštejemo nekaj več kot za ostala sončna očala, a zagotovo tudi takšna moramo najti za nam sprejemljivo ceno. Pozorni morate biti samo na UV indeks, ki jih izbrana očala imajo. Če ste si že izbrali obliko očal in ste se odločili za nakup, potem poizkusite čim več različnih modelov in, če vam optik dovoli, jih pomerite kar zunaj na soncu, tako boste zagotovo izbrali primerno zatemnjena očala zase.

OPTIKA AUER