Ribiči potrebujejo pri svoji dejavnosti oz. hobiju zelo dober vid. Vid pa velikokrat zastira sonce. Vsakodnevno soočanje s sončnimi žarki, ki se odbijajo od vode in bodejo v oči predstavljajo velik nezaželjen problem, saj vas nenehno moti svetloba zaradi katere ne morete natančno spremljati svojih ribiških palic.

Dandanes je na voljo veliko raznovrstnih sončnih očal, ki pa so lahko hkrati tudi korekcijska očala; se pravi sončna in korekcijska očala v enem. Tu so v ponudbi variante s sončnimi klipi, ki jih ob potrebi izredno lahko in priročno nataknemo čez korekcijska očala. Cene takšnih korekcijskih okvirjev skupaj s sončnim nastavkom se gibljejo od 109 eur, cena samega nastavka (če že imate korekcijska očala in bi želeli kupiti le nastavek) pa znaša 35 eur.

ribolov3Za ribolov in ostale vodne športe so pa najprimernejša polarizirana sončna očala, ki odbijajo nevarne UV-žarke in blokirajo bleščanje od vodne gladine. S temi očali lahko ribiči nemoteno opazujete ribnike, jezera, reke ipd., brez da bi vas motilo bleščanje. Zelo dobre modele s polariziranimi stekli nudijo proizvajalci Adidas, Bolle, Ray-Ban, Polaroid...

Polarizacija dejansko pomeni zatemnjeno optično steklo. Steklo je lahko zatemnjeno v različnih barvah (zelena, rjava, siva,...). Polarizacijska stekla so dobavljiva tudi z dioptrijo. Polarizacija stekel je predvsem pomembna za vse, ki veliko časa prebijejo na prostem in so izpostavljeni UV-žarkom.

Prikaz pogleda brez polarizacijskega stekla in s polarizacijskim steklom:

ribolov4

Prednosti polarizacije:

  • preprečuje bleščanje,
  • 100% UVA in UVB zaščita,
  • izreden kontrast,
  • obstojnost barve.

Ribiči se morate zavedati, kako pomembna je zaščita oči, saj se boste samo ob dobri zaščiti oči lahko dlje časa posvečali ribolovu in užitkom v naravi. Zdaj, ko vemo kako, bo to še toliko lažje, uspeh bo zagotovljen.

OPTIKA AUER