Za nami je prvi šolski dan in otroci že veselo željni novih znanj, sedijo v šolskih klopeh. Otroci skozi šolsko leto veliko časa preživijo pred zvezki, knjigami in računalnikom. Posamezniki imajo pri tem težave z vidom. Problem se pojavlja tudi pri samem pouku, ko posamezniki ne vidijo oz. vidijo zelo slabo iz klopi na šolsko tablo, imajo težave pri ločevanju črk in številk, nimajo izostrene slike ipd.

 otrocivid5

Po raziskavah je kar 90% znanja, ki ga otrok pridobi, neposredno povezano z vidom.

Pomembno je, da se spremlja otrokov vid že od malih nog, tako da se prepreči okvara vida oz. da se pravočasno ugotovi že nastala okvara vida in se začne ustrezno zdravljenje. Ob sumu, da ima otrok težave z vidom, ga starši peljite k okulistu, da opravi natančen pregled.

Težave z vidom pri otrocih se kažejo v različnih oblikah:
- škiljenje,
- nagibanje glave pri opazovanju kakšnega predmeta,
- pogosto mežikanje,
- zakrivanje enega očesa,
- mencanje oči,
- solzenje oči,
- slaba oz. težka koncentracija pri učenju.

Trije je nasveti za ohranjanje dobrega vida:
1. Pomembna je drža otrok pri učenju (branju) in pri pisanju. Razdalja med knjigo in glavo naj bo enaka dolžini podlakta.
2. Učenje in pisanje se naj opravlja pri dobri svetlobi. Ob prižgani sobni svetilki je pomembna še dodatna naravna svetloba.
3. Paziti je treba tudi na pravilno razdaljo pri gledanju televizije (vsaj 3 m) in prav tako pri uporabi računalnika (vsaj 40 cm).

Nepravilna drža                                                            Pravilna drža
nepravilna drza    pravilna drza

 

otrocivid2 Otrok, ki se mora nenehno naprezati pri gledanju tako pri učenju, kot pri samem pouku, se prej naveliča, se utrudi in izgubi koncentracijo in zanimanje za učenje. Lahko ima tudi težave s pomnjenjem in razumevanjem učne snovi. Za vse to so lahko krive težave z vidom.

Če so vašemu otroku po okulističnem pregledu predpisana korekcijska očala, nas obiščite v eni izmed poslovalnic Optike Auer Maribor, Ruše, Rače ali Lenart in z veseljem vam bomo pomagali ter strokovno svetovali pri izbiri očal za vašega otroka.

OPTIKA AUER