Skip to main content

Očesne alergije
Očesne alergije oz. alergijski konjunktivitis so posledica obolenj imunskega sistema. Gre za reakcijo na alergene v notranjih prostorih in na prostem (prah, pršice, plesen, cvetni prah itd.), ki povzročijo vnetje veznice.

Očesne alergije niso nalezljive!

Alergeni, ki se prenašajo po zraku, se nalagajo na površino kontaktnih leč, s tem pa vplivajo na večje izločanje naravnih substanc v solzah, ki pa se lahko vežejo s kontaktnimi lečami in tako povzročajo neugodje pri sami uporabi leč. Za preprečitev oz. blažitev teh težav se lahko uporabijo kapljice za oči, ki jih predpiše okulist. Ena od alternativ so tudi dnevne kontaktne leče, ki jih po vsaki uporabi zavržemo. In ravno zaradi redne menjave je mala verjetnost nastajanja iritirajočih oblog, ki nastajajo s časom.

Znaki očesnih alergijalergije 2
Običajni simptomi očesnih alergij so posledica vnetja. Ti simptomi so:
- rdečica,
- srbenje,
- pekoč občutek,
- solzenje,
- otečenost oči,
- neprijeten občutek v očeh (občutek peska).
Vse te simptome pa lahko spremljajo tudi kašljanje, kihanje, izcedek iz nosu ali glavobol.

Zdravljenje očesnih alergij
Pred alergijami se najbolje zaščitimo tako, da se izogibamo (kolikor se le da) stiku s snovmi, ki nam povzročajo alergijo. Če do stika vseeno pride, si temeljito umijemo oči in vanje kanemo kapljice oz. umetne solze.
Če preventiva ne zadostuje, se pogovorimo z očesnim specialistom ali s farmacevtom.

Nasveti
5 nasvetov, ki vam bodo pomagali skozi čas neudobja:

1. Pogosteje nosite očala
Alergeni kot so pelod in prah se pogosto sprimejo na površino kontaktnih leč. Z nošenjem očal se boste izognili alergičnim vnetjem.

2. Kontaktne leče čistite pogosteje
S čiščenjem boste odstranili alergene, ki so se sprijeli s površino kontaktnih leč. Uporabljajte tekočine brez prezervativov, saj boste tudi tako zmanjšali alergične reakcije. V kolikor nosite dnevne kontaktne leče, premislite o pogostejši menjavi le-teh v času alergij.

3. Ohranite vaše oči vlažnealergije3
Alergeni lahko povzročajo suhe oči, zato poskrbite, da bodo vaše oči zmeraj vlažne. Kapljice za vlaženje ne bodo vaših oči samo primerno vlažile, temveč bodo poskrbele za odvajanje snovi, ki dražijo vaše oči.

4. Uporabljajte hladne obkladke
Ko so vaše oči rdeče in otečene se izogibajte drgnjenju. Drgnjenje bo še poslabšalo stanje saj boste na ta način alergene prenesli po celotni površini očesa. Hladni in vlažni obkladki bodo pomagali lajšati neudobje.

5.Obiščite okulista
Vaš okulist vam bo strokovno svetoval in priporočal izdelke, ki bodo primerni za zdravljenje vaših simptomov. Nekateri izdelki lahko celo pomagajo preprečevati alergična vnetja. Prav tako je priporočljivo stopiti do okulista, da se prepričamo ali mogoče niso  težave z očmi povezane s čem drugim in ne z alergijami.

OPTIKA AUER