Za leče, ki se nosijo daljše časovno obdobje, je pomembna skrb za njihovo nego. To pa zato, ker se v solzah nahajajo mineralne obloge, ki se nato ob uporabi leč nalagajo na leče. Če se leče ne čistijo pravilno in redno, je vse več naloženih oblog, zaradi česar pride do neudobnega nošenja leč, lahko pa pride tudi do vnetja oči.

 Vsako lečo za večkratno uporabo, je potrebno očistiti in razkužiti takoj, ko jo odstranimo iz očesa. S čiščenjem se z leče tako očistijo snovi, ki se navadno naberejo v solzah (beljakovine, mikrobi in lipidi). Očiščeno lečo nato odložimo v posodico za leče – ta je napolnjena s čistilno tekočino malo pod vrhom roba oz. tako, da lahko leča v posodici plava. Čistilne tekočine iz shranjevalne posodice leč nikoli ne uporabimo ponovno. Pomembno je, da imate primerno tekočino za leče, saj niso vse tekočine za vse vrste kontaktnih leč.

POSODA1

Pri pravilnem čiščenju in spiranju leče se odstrani več kot 90 % bakterij.
Pri negi trdih kontaktnih leč je postopek podoben, razlikuje se zgolj v tem, da uporabimo dve različni tekočini za shranjevanje leč in njihovo izpiranje.

POMEMBNO

  • Leč nikoli ne poskušajte navlažiti s slino v ustih ali z vodo iz pipe. Uporabljajte le izdelke primerne za nego kontaktnih leč.
  • Leč nikoli ne shranjujte v fiziološki raztopini.
  • Raztopino, v kateri shranjujete kontaktne leče, nikoli ne uporabite dvakrat.

Če upoštevamo vsa navodila in res pridno skrbimo za zdravje naših oči, lahko uživamo v svobodi nošenja kontaktnih leč, ki so bile izbrane samo za nas!

TEKOCINA5TEKOČINE
Tekočine za leče so obvezen dodatek pri uporabi kontaktnih leč. Z njimi poskrbimo, da so leče primerno negovane in očiščene.
Uporabniki enodnevnih kontaktnih leč, ne potrebujejo tekočine za čiščenje, saj se leče po uporabi zavržejo. Tisti, ki uporabljajo 14-dnevne ali mesečne leče, pa morajo uporabljati ustrezno tekočino za čiščenje in vzdrževanje svojih kontaktnih leč.

Poznamo različne tekočine za kontaktne leče. Delijo se glede na to za katero vrsto leč so namenjene, npr. tekočine za mehke leče, tekočine za trde, poltrde leče, tekočine s peroksidom, tekočine brez peroksida itd. Tekočine odstranjujejo beljakovinske in druge organske obloge na lečah z dolgotrajnim delovanjem, čistijo izpirajo, razkužujejo, uničujejo škodljive mikroorganizme, vlažijo ter ščitijo med shranjevanjem. Najbolj priročne so večnamenske tekočine, saj lahko tako z eno tekočino očistimo, razkužimo in speremo leče.
Tekočino je potrebno po uporabi dobro zapreti in se ne dotikati odprtih pokrovov stekleničke, saj jo lahko tako okužimo.

Pozorni moramo biti na rok trajanja tekočine.

V vseh poslovalnicah Optike Auer in v spletni trgovini vsezaoci.si vam ponujamo številne tekočine priznanih proizvajalcev za vzdrževanje, čiščenje, dezinfekcijo in shranjevanje vseh vrst kontaktnih leč, tako, da bodo vaše kontaktne leče zmeraj pravilno negovane in čiste.

Na voljo so tekočine: Carl Zeiss All in one Advance, AO Sept Plus, OPTI-FREE Replenish, OPTI-FREE Pure Moist, Solocare Aqua, Biotrue, ReNu MultiPlus, Total Care (shranjevalec in čistilec).

V primeru, da imate kakršne koli težave: da vas srbi oko oz. so vaše oči rdeče, odstranite leče in uporabite kapljice za oči. Če se vaš vid zamegli oz. imate bolečine v očeh je prav tako priporočljivo odstraniti kontaktne leče in posvet s specialistom.

OPTIKA AUER