Skip to main content

Zakaj se pojavi?
Astigmatizem se pojavi zaradi nepravilne, neenake ukrivljenosti roženice ali očesne leče. Le ta je nepravilne ovalne oblike, morala pa bi biti pravilne okrogle oblike.

ast.1

       Normalno oko                           Oko z astigmatizmom

Je stanje, pri katerem se svetlobni žarki ne lomijo enako na vseh meridijanih očesa. Žarki se ne lomijo v enem točkastem gorišču ampak v dveh goriščih, ki sta od sebe nekoliko oddaljeni (ena žariščna točka je pred mrežnico in druga za mrežnico), kar povzroči, da vidimo megleno oz. nimamo izostrenega vida in povzroča zamenjavanje podobnih oblik (npr. števili 9 in 6, črki a ali e).

ast.2

Kakšni so znaki?
Ljudje z astigmatizmom imajo nenatančen vid na blizu in na daleč. Njihov vid je nejasen in ne morejo jasno razlikovati določenih oblik ter podrobnosti, videti jasnih kontrastov med horizontalnimi, vertikalnimi ali poševnimi linijami. To stanje se v večini primerov pojavlja skupaj z daljnovidnostjo ali s kratkovidnostjo.

      astig compare

  Vid z astigmatizmom                                           Korekcija vida

Astigmatizem lahko vpliva na vsakdanje dejavnosti, ki zahtevajo vid na daleč, na primer gledanje prometnih znakov, ali na blizu, kot je branje revij.

Kako popravimo astigmatizem?
Pri ljudeh, ki nosijo očala, se vid korigira s posebnimi ''cilindričnimi'' oz. toričnimi stekli (ukrivljena in različno odebeljena stekla na robovih). Ta stekla so ustvarjena, da nadomestijo okvaro roženice in popravijo os astigmatizma. Močnejši kot je astigmatizem, večja je razlika v debelini robov stekel.
Astigmatizem pa se lahko popravi tudi s kontaktnimi lečami za astigmatizem.
Uporabniki kontaktnih leč se morajo posvetovati s svojim očesnim strokovnjakom o najprimernejši korekciji vida.

Kaj povzroča astigmatizem?
Kadar ljudje z astigmatizmom ne nosijo posebnih očal ali kontaktnih leč za astigmatizem, je slika nejasna in lahko poleg tega povzroči vnetje vek (blefaritis), močne glavobole v čelnem predelu in celo nadaljnje poslabšanje vida, še posebej pri otrocih.

Pomembno je, da redno opravljamo preglede za oči. Samo očesni specialist lahko izmeri in opredeli našo dioptrijo ter oceni naš astigmatizem. Na podlagi teh rezultatov nam predpiše ustrezna korekcijska očala ali kontaktne leče glede na naše individualne potrebe.

OPTIKA AUER