Daljnovidnost - refrakcijska anomalija očesa, pri kateri je os očesa prekratka v odnosu na njegovo moč lomljenja, tako da se svetlobni žarki, ki prihajajo iz neskončnosti križajo za mrežnico, t.j. za rumeno pego. Brez stopnje akomodacije daljnovidno oko ne more videti ostro na daljavo niti od blizu. Ime hypermetropija je sestavljeno iz dveh besed: hyper= preko, čez in metropia = gledanje po meri. Hyperoskopsko oko ima primanjkljaj refrakcijske moči. Vzporedni žarki, ki prihajajo iz neskončnosti se ne lomijo na mrežnici, temveč za mrežnico. Ta napaka se korigira s "+" korekcijskimi stekli.

Nasprotno kratkovidnosti, se daljnovidnost pojavlja, kadar je očesno zrklo prekratko, tako oko od vzporednega snopa žarkov ustvarja sliko za mrežnico. Da bi nastala jasna slika na mrežnici, mora oko prejemati že s pomočjo očal ali leč korigirane konvergentne žarke.

daljnovidnost

Če oko nima še kakšno dodatno anomalijo, kratkovidnost in daljnovidnost ne predstavljata večjega problema pri opazovanju s pomočjo astronomskih instrumentov. Snop svetlobe, ki prihaja v oko, se lahko s fokusiranjem v teleskopskem sistemu prilagaja potrebnim korekcijam v divergentnem ali konvergentnem smislu brez uporabe očal za korekcijo vida.

OPTIKA AUER