Sladkorna bolezen ali diabetes je kronična presnovna bolezen in pomeni povečan nivo sladkorja v krvi, ki ga povzroča premajhna oz. nepravilna proizvodnja inzulina.

 

Učinki sladkorne bolezni

Učinki sladkorne bolezni se lahko kažejo kot trajne okvare, nepravilnosti v delovanju ali pa celo odpoved številnih telesnih organov.

Pri sladkorni bolezni je zaradi previsoke koncentracije sladkorja (glukoze) v krvi prizadeto drobno žilje v vseh organih, posledice pa se kažejo predvsem na očeh in ledvicah.

Sladkorna bolezen je zelo pogosta in lahko prizadene tudi vid. Ljudje, ki imajo sladkorno bolezen, so bolj podvrženi nastanku sive mrene (katarakta), glavkoma, vnetju oči, nastanku ječmena na očesni veki. Najhujši očesni zaplet pa je okvara kapilar v očesni mrežnici (diabetična retinopatija).

diabetic3

1.) Zamegljen vid
Lahko se zgodi, da se vid začasno zamegli za nekaj dni, tednov.
Zameglitev je posledica zatekanja očesne leče. Vid se zbistri brez zdravljenja, takoj ko je diabetes pod nadzorom.

2.) Siva mrena
Diabetikom, ki jim nastane siva mrena, se sicer vid slabša, vendar se ga da obnoviti z operacijo.

3.) Diabetična retinopatija
To je bolezen očesne mrežnice (retina), ki škoduje vidu in je pogostejša pri ljudeh, ki imajo sladkorno bolezen že zelo dolgo.

Čeprav je vid pri posamezniku dober in (še) ni oslabljen, lahko na mrežnici že potekajo spremembe, ki potrebujejo zdravljenje. Pravočasno odkritje diabetesa je zato zelo pomembno tudi za vid, saj je izgubo vida zaradi diabetesa mogoče povečini preprečiti.
Zato se diabetikom priporoča vsakoletni razširjen pregled oči.

Zdravljenje
Večino diabetičnih težav, ki ogrožajo vid, lahko preprečimo z laserskimi terapijami, če ukrepamo dovolj zgodaj. Laserske terapije v tem primeru ne pomenijo izboljšanje vida, ampak ohranjanje obstoječega vida.

Lasersko zdravljenje le ohrani vid, ne more pa ga povrniti, zato je potrebno, da pravočasno odkrijemo diabetično retinopatijo in začnemo zdravljenje, preden sta vid in mrežnica v celoti propadli.

K ohranitvi vida lahko pripomoremo sami
Najpomembnejši je urejen krvni sladkor. Očesno žilje lahko dodatno bremenijo tudi zvišan krvni tlak, povišana količina maščob v krvi in prav tako kajenje. Zato se priporoča zdrav način življenja in tako pripomoremo k ohranitvi vida.

OPTIKA AUER