Vsi poznamo situacijo, ko smo zaradi močne dnevne svetlobe, predvsem v prometu, napenjali oči in se mučili najti čim boljši položaj za volanom pred bleščečo svetlobo.

Ta problem najlažje rešijo sončna očala s polarizacijskimi stekli.

Kako nastane bleščanje?

Moteča bleščeča svetloba nastane, ko se žarki sončne svetlobe odbijejo od gladke horizontalne površine (vode, snega, leda, mokre površine cest, vetrobranskega stekla itd.) in se refleksirajo v eni smeri ter ustvarjajo polarizirano svetlobo, katera je vzrok bleščanja. Ta pojav spreminja obliko, barve in kontrast.

odboj zarkov

Običajna sončna stekla le delno zmanjšajo bleščanje. Polarizirana stekla pa so proizvedena z namenom, da kontrolirajo bleščanje, zahvaljujoč posebnemu filtru, ki loči koristne žarke od teh, ki vpadajo horizontalno in ki dejansko povzročajo bleščanje.

polar3

 

Polarizacija je izredno pomembna za zaščito vida pred soncem. Po prehodu svetlobe skozi polarizacijske filtre, v oko prihaja izključno svetloba, ki za oči ni škodljiva.

⦁ Polarizacija je dejansko zatemnjeno optično steklo.
⦁ Zatemnjeno je lahko v različnih barvah (zelena, siva, rjava).
⦁ Polarizacija se uporablja izključno pri okvirjih z ločenimi okularji.
⦁ Polarizacijska stekla se lahko naročijo tudi z dioptrijo v različnih baznih krivinah.

 

polarizacijskega filtra

Sončna očala s polarizacijskimi stekli so pomembnen pripomoček predvsem za vse tiste, ki veliko časa prebijejo v avtomobilu ali na prostem (zimski športi, jadranje, ribolov). Stekla s polarizacijskim filtrom poleg nujne zaščite pred UV žarki nudijo tudi popolno zaščito pred nezaželenim bleščanjem.

Stekla s polarizacijskim filtrom nudi večina proizvajalcev sončnih očal kot je Evil eye, Hugo Boss, Carrera, Smith, Polaroid,... ki jih najdete v Optiki Auer Rače, Maribor, Ruše in Lenart.

Komu so namenjena polarizacijska očala?
1. Za vse kratkovidne, daljnovidne, osebe z astigmatizmom ali osebe s starostno daljnovidnostjo,
2. za osebe, ki želijo imeti visoko kvalitetna sončna očala,
3. za osebe z izredno občutljivimi očmi.

Prednosti polarizacije:
1. preprečuje bleščanje
2. sporščeno gledanje,
3. 100% UVA in UVB zaščita,
4. izreden kontrast,
5. obstojnost barve.

polarized komplet

OPTIKA AUER