Redni preventivni okulistični pregledi
Ljudje moramo opravljati okulistične preglede, saj lahko le ob rednih pregledih očesni specialist ugotovi nekatere sistemske bolezni. Specialist lahko odkrije zgodnje znake bolezni, ki vplivajo tudi na naš vid. Tudi če nimamo težav z očmi je priporočljivo obiskati očesnega specialista vsaj enkrat na leto.

Kaj je siva mrena?
Siva mrena oz. katarakta je ena najpogostejših očesnih bolezni. Pomeni zatemnitev oz. zameglitev očesne leče, ki se nahaja za šarenico v sredini očesa. Do tega pride v večini primerov zaradi nalaganja oz. zgoščevanja proteinov v očesni leči. Ob nastajanju sive mrene, postaja očesna leča postopoma vse bolj sive ali rjave barve, kar je opazno tudi navzven. Zdravo oko ima prozorno lečo. Ta ima nalogo, da lomi in fokusira svetlobne žarke. Siva mrena pa predstavlja oviro pri prehodu in lomljenju svetlobe do očesnega ozadja in tako nastaja nejasen, zamegljen vid in bleščavost. Siva mrena lahko prav tako vpliva na pojav oz. spremembo dioptrije in celo na pojav dvojnega vida.

siva mrena 1

 

Znaki sive mrene
Siva mrena se običajno razvija počasi in postopoma megli vid. Znaki sive mrene so megled vid, hitro spreminjanje dioptrije, manj intenzivne barve, slika postaja vse bolj rumenkasta, pojavi pa se lahko tudi dvojni vid. Velikokrat se pojavi tudi učinek bleščanja. Ta se najhitreje opazi pri nočni vožnji, ki je zelo neprijetna zaradi nasproti vozečih vozil.siva mrena 2

Kaj povzroča sivo mreno?
Izpostavljanje nevarnim UV-žarkom pospešuje nastanek sive mrene in je pogost vzrok za nastanek tega očesnega obolenja. Pogosto pa k razvoju sive mrene prispevajo tudi številne presnovne bolezni, kot so sladkorna bolezen ipd., bolezni vezivnih tkiv, bolezni očesa, lahko pa tudi nekatera zdravila (kortikosteroidi). Med vzroke za nastanek sive mrene lahko uvrstimo tudi dednost in kajenje.

katarakta 3

Kdaj se pojavi?
Siva mrena se najpogosteje pojavlja pri starejših ljudjeh starih okrog 65 let ali več. To imenujemo starostna siva mrena. Obstajajo pa tudi izjeme. Primer so dojenčki, ki se že rodijo s sivo mreno. To imenujemo prirojena siva mrena. Tretja oblika pa je travmatska siva mrena, ki lahko nastane zaradi poškodb očesa (udarec, vreznina, opeklina očesa, ki povzroči poškodbo na leči znotraj očesa).

Zdravljenje sive mrene
Uspešna metoda zdravljenja sive mrene je opreacija. Operacija se priporoča, ko bolezen napreduje do te mere, da onemogoča normalne vsakodnevne življenjske aktivnosti. Pri operaciji se odstrani leča in se vstavi nova umetna leča, ki praviloma ostane v očesnem zrklu vse življenje. Običajno se vstavi monofokalna standardna leča (omogoča oster vid le na daljavo ali bližino, ne pa obeh hkrati). Praviloma leča omogoča ostrino slike na daljavo. Predmeti, okolica v bližini pa ni popolnoma ostra. Zato je potebno nositi korekcijska očala za blizu (bralna očala) ali očala za daleč in blizu (bifokalna očala ali multifokalna očala), lahko pa se nosijo tudi kontaktne leče. Očesna operacija se opravi kot ambulantni poseg v lokalni, kapljični anesteziji. Sama operacija traja približno 15-30 minut in ni boleča.

Ravnanje po operaciji
Po posegu si bolnik daje v oko kapljice po danih navodilih in druga zdravila, če so mu predpisana. Nekaj dni po operaciji se priporoča nošnja sončnih očal, da se zaščitijo oči pred močno svetlobo.

Ne smemo pozabiti na preventivo. Pravilna prehrana obogatena z vitamini, ter zaščita oči s sončnimi očali pred nevarnimi UV-žarki v mladosti, prispevata k zmanjšanju težav z očmi v starosti.

Če zaznavate katerega od navedenih znakov, se čimprej najavite pri očesnem specialistu in opravite okulistični pregled.


OPTIKA AUER